fbpx

5 huojentavaa ajatusta kieliopista

Artikkelit Kommentit (0)

Pilkunviilaamon tarkoituksena on auttaa bloggaajaa tuottamaan kielellisesti parempaa tekstiä positiivisella tavalla ilman saarnausta. Osa postauksista on ollut aika tymäkkää tavaraa kaikkine ohjeineen ja nippelitietoineen. Jos sinua alkaa ahdistaa kaikkien kielioppisääntöjen viidakossa, tässä hieman huojennusta.

1. Kukaan ei osaa kaikkea, ei edes kieliammattilainen. Ja vaikka kokee osaavansa, tarkistamisesta ei ole haittaa. Joskus säännöt muuttuvat ja kielletystä tulee sallittua. Esimerkiksi alkaa tekemään -rakenne on nykyään hyväksytty yleiskielessäkin. Ennen vain alkaa tehdä oli mahdollinen.

2. Kaikkea ei tarvitse muistaa ulkoa. Kirjoittamisessa on se hyvä puoli, että kaiken voi aina tarkistaa. Usein riittää, että muistaa jossain säännössä tai sanassa olevan jotain erityistä. Kun kirjoittaa ’alunperin’, voivat päässä alkaa soida kellot: oliko tämä yhteen vai erikseen? Oikea vastaus on erikseen: alun perin.

3. Virheitä ei välttämättä huomaa kuin ammattilainen. Monen lukijan äidinkielentunneista voi olla aikaa, eikä moni ehkä huomaa mahdollisia virheitä. Ja jos vapaamuotoiseen harrasteblogiin jää muutama pilkkuvirhe, se tuskin kaataa maailmaa. Jos kirjoitat asiantuntijuuteen nojaavaa blogia tai tähtäät ammattimaiseksi bloggaajaksi, silloin tosin kannattaa panostaa huolellisuuteen, koska se antaa paremman kuvan koko blogista ja bloggaajasta.

4. Kielioppia voi opetella vanhempanakin. Kolmoskohdasta huolimatta haluan muistuttaa, ettei kielioppi ole ylitsepääsemättömän vaikeaa. Aina voi oppia uutta tai kerrata vanhaa. Jos esimerkiksi pilkkusäännöt ahdistavat, pysy kuulolla Pilkunviilaamon tulevasta Pilkut kuntoon -verkkokurssista!

5. Mistä sitten tarkistaa? Jos olet epävarma jonkin sanan oikeinkirjoituksesta tai epäröit jotain kielioppisääntöä, muista ainakin nämä kaksi kullanarvoista lähdettä: ilmainen Kielitoimiston sanakirja ja Kielitoimiston ohjepankki. Niillä pääsee hyvin alkuun.

Haluatko pelastaa bloggaajakollegan päivän? Jaa postaus somessa! ⬇️

» Artikkelit » 5 huojentavaa ajatusta kieliopista
11.03.2019

, , ,Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.

« »